OM FRIDA stranne

Foto: Anders Andersson

Foto: Anders Andersson

Redan 2012 lyfte jag upp riskerna för en annalkande turbulent utveckling i USA i en debattartikel Svenska Dagbladet och varnade för att amerikanernas minskande tilltro till framtiden skulle kunna utvecklas till politisk oro. Några år senare kom Trump och valåret 2016 var jag en av få som hävdade att han kunde vinna valet. Det grundades på att jag alltid fokuserat på att gräva djupt i det amerikanska samhällets komplexitet och aldrig nöja mig med de enkla svaren
 
 

Kompetens och erfarenhet

Jag är forskare och lektor vid Högskolan i Halmstad och affilierad forskare vid Svenska Institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala Universitet. 2011 disputerade jag med en avhandling med titeln George W. Bush - en (r)evolution i amerikansk utrikespolitik? Övriga vetenskapliga publikationer återfinns på Högskolans webb.

2013-2014 var jag gästforskare vid American University i Washington DC och har regelbundet vistats i Washington sedan 2003. Jag har gjort flertalet rundresor i olika delar av USA och intervjuat människor från alla samhällsklasser runt om i landet. Jag har ett gediget nätverk i Washington där jag regelbundet träffar och samtalar med personer med lång erfarenhet av den politiska hetluften i såväl den amerikanska kongressen, CIA samt inflytelserika lobbygrupper.

2012 blev jag Svenska Dagbladets expert under presidentvalsåret och har sedan dess regelbundet medverkat i alla stora svenska medier. För närvarande är jag Krönikör i Expressen och kommer under presidentvalet 2020 vara Expressens USA-expert även om jag också kommer ge analyser i övrig media.

Jag är även skribent för Nationalencyklopedin med texter som berör amerikansk politik och samhälle.

De senaste åren har jag varit flitigt anlitad som föredragshållare och mina föredrag, som på olika sätt belyser hur vi kan förstå utvecklingen i USA, har dragit fulla hus runt om i Sverige. Jag är också ofta ofta inbjuden som paneldeltagare vid olika tongivande policyinstitut, företag och organisationer. Utöver det har jag involverats i en lång rad olika intressanta och roliga projekt så som att coacha skådespelarna i Dramatens uppsättning av Angels in America 2018 och satsningar på kvinnors synlighet och jämställdhet inom försvarsmakten. Jag är även ledamot i Utrikespolitiska samfundet vid Utrikespolitiska Institutet i Stockholm.

Ledigt och engagerat och med enorm sakkunskap guidade Frida åhörarna genom de svåra frågorna. Hennes föredrag väckte många nya tankar
— Paul Löfgren, SUV, Växjö
Föredragsbild III kopia.jpg

övrig erfarenhet

Utöver min erfarenhet av frågor som rör USA har jag haft flera administrativa uppdrag på Högskolan i Halmstad. Senast 2015-2019 som programchef för en unik och omfattande utbildningssatsning för Högskolans alla studieprogram, Common Core. Jag har undervisat och handlett examensarbeten i över tjugo år och har prövats och erhållit erkännande som s.k. meriterad pedagog.

2016 grundade jag bloggen Amerikaanalys.se och har tillsammans med Uppsalaprofessorerna Dag Blanck och Erik Åsard samt Washingtonbaserade journalisten och författaren Karin Henriksson drivit bloggen sedan dess. I augusti 2019 startar vi upp en podcast med samma namn för att ge en breddad och fördjupad bild och analys av vad som händer i USA med möjlighet att också belysa sådant som inte får plats i det vanliga medieflödet.

Under hösten 2019 jobbar jag med ett bokmanus för Mondial Förlag. Vidar information om detta inom kort.

 
6EEF04E8-B6B7-48F2-A13C-07EB98797D86.jpeg

Bloggen amerikaanalys

GETINGEN_RGB.jpg

Krönikor i EXPRESSEN